
HARKERS ISLAND SEWER COMPANY 
PO Box 370 
Harkers Island, NC 28531 

October 3rd, 2017 

McGuire Woods, LLP 
300 N. Third Street 
Suite 320 
Wilmington, NC 28401 

Dear Mr. McGuire: 

I am in receipt of your inquiry regarding the status of public sewer service for the James Creek 
Subdivision on Harkers Island, NC. 

The following facts should bring some clarity to the outdated information used in your initial 
assessment. 

During the foreclosure process conducted by Bank of NC, (BNC) of James Creek Subdivision, (JC) the 
Utility Co. and Developer appealed in writing to the BNC official and BNC's legal counsel to allow for the 
ownership of the land designated within the James Creek Subdivision for the proposed waste water 
treatment facility to serve (JC) to remain in the control of Harkers Island Sewer Company, (HISCO). The 
appeal never warranted a reply from either representative, thus HISCO had no choice but to notify the 
NC regulatory bodies of the cancellation of permits and the reduction in capacity in which HISCO 
controlled. The notification process of capacity reduction was conducted and acknowledged by North 
Carolina Division of Natural resources officials, as well as North Carolina Utility Commission, (NCUC) 
officials were notified. This obviously resulted in (JC) loss of public sewer service rights as far as HISCO 
was concerned and again both agency was notified of that fact with permit cancellation and explanation 
of land loss explained as reasons for the cancellation. 

To date HISCO has no capacity to serve (JC). However, it is normal protocol for the subdivision 
requiring the sewer service to pay all cost associated with the specific sewer service. HISCO does own 
the land needed for public sewer service to serve (JC) within the main treatment facility it operates on 
Island Road a short distance away and would be glad to offer public sewer for JC. 

The. Utility's-Engineer would establish the-estimated cost for-the-needed capacity; The cost - 
established by the Engineer would then be submitted to the NCUC for verification of fairness as to being 
industry standards in pricing. See attached R-10-12(3)(c) for regulations regarding subdivision service. 
Also, regarding the subdivision's development; Carteret County Subdivision regulations require public 
utilities to be utilized when available and the normal procedure explained above does constitute 
availability. I trust this helps with your assessment and stand ready to help with public sewer service 
for (JC). 

Sincerely, 
Michael Laws, Manager. 
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Rule R10-12. EXTENSION OF MAINS. 
(a) 	General Provisions. 

(1) A bona fide customer as referred to in subsections (b) and (c) hereinafter 
shall be a customer of permanent and established character, exclusive of 
the real estate developer or builder, who receives sewer service at a 
premises improved with structures of a permanent nature. 

(2) Any facilities installed hereunder shall be the sole property of the utility. 
(3) The size, type, quality of materials, and their location will be specified by 

the utility, and the actual construction will be done by the utility or by a 
constructing agency acceptable to it. 

(4) Adjustment of any difference between the estimated cost and the 
reasonable actual cost of any collection system extension made 
hereunder will be made within 60 days after the actual cost of the 
installation has been ascertained by the utility. 

(5) In case of disagreement or dispute regarding the application of any 
provision of this rule, or in circumstances where the application of this rule 
appears impracticable or unjust to either party, the utility, application or 
applicants may refer the matter to the Utilities Commission for settlement. 

(6) Extensions for temporary service will not be made under this rule. 

(b) 	Extensions to Service Individuals. 
(1) The utility will extend its sewer collection system to serve new bona fide 

customers at its own expense, other than to serve subdivisions, tracts, 
housing projects, industrial or residential developments, or organized 
service districts, when the required total length of the sewer collection 
system extension from the nearest existing sewer collection system is not 
in excess of 100 feet per service connection. If the total length of the 
sewer collection system extension is in excess of 100 feet per service 
connection applied for, the applicant or applicants for such service shall be 
required to advance to the utility before construction is commenced that 
portion of the reasonable estimated cost of such extension over and 
above the estimated reasonable cost of 100 feet of the sewer collection 
system extension per service connection, exclusive of the cost of service 
connections and exclusive of any costs of increasing the size or capacity 
of the utility's existing facilities used or necessary -for supplying- the 
proposed extension. The money so advanced will be refunded by the 
utility without interest in payments equal to the reasonable actual cost of 
100 feet of the sewer collection system extension, for which advance was 
made for each additional service connection, exclusive of that of any 
customer formerly served at the same location. Refunds will be made 
within 180 days after the date of first service to a bona fide customer. No 
refunds will be made after a period of 5 years from the date of completion 
of the sewer collection system extension, and the total refund shall not 
exceed the amount advanced. 

(2) Where a group of five or more individual applicants request service from 
the same extension, or in unusual cases after obtaining Commission 
approval, the utility at its option may require that the individual or 
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individuals advance the entire cost for the sewer collection system 
extension as herein provided and the utility will refund this advance as 
provided in subsection (c)(2) of this rule. 

(3) In addition to refunds made on the basis of service connections attached 
directly to the extension for which the cost was advanced as provided in 
subdivision (1) of this subsection, refunds also will be made to the party or 
parties making the advances in those cases where additional bona fide 
customers are serviced by a subsequent sewer collection system 
extension, supplied from the original extension upon which an advance is 
still refundable, whenever the length of such further extension is less than 
100 feet per service connection. Such additional refunds will equal the 
difference between the 100-foot allowance per service connection and the 
length of each required subsequent extension multiplied by the average 
cost per foot of the extension used as the basis for determining the 
amount advanced. In those cases where subsequent customers are 
served through a series of such sewer collection system extensions, 
refunds will be made to the party or parties making the advances in 
chronological order beginning with the first of the extensions in the series 
from the original point of supply, until the amount advanced by any parties 
fully repaid within the period of 5 years as specified above. In those cases 
where two or more customers have made a joint advance on the same 
extension, refunds will be made in the same proportion that each advance 
bears to the total of said joint advance. Where the utility installs a sewer 
collection system larger than that for which the cost was advanced to 
serve an individual or individuals, and a subsequent extension is supplied 
from such sewer collections systems, the original individual or individuals 
will not be entitled to refunds which might otherwise accrue from 
subsequent extensions. 

(c) 	Extensions to Serve Subdivisions, Tracts, Housing Projects, Industrial or 
Residential Developments or Organized Service Districts. 

(1) An applicant for a sewer collection system extension to serve a new 
subdivision, tract, housing project, industrial, or residential development, 
or organized service district shall be required to advance to the utility 
before construction is commenced the estimated reasonable cost of 
installation of such facilities, including the estimated reasonable cost 
associated with the installation of any reasonable and prudent amount of 
excess capacity, if any, upon approval by the Commission. If additional 
facilities are required specifically to provide service exclusively for the 
service requested, the cost of such facilities may be included in the 
advance upon approval by the Commission. 

(2) The funds so advanced will be subject to refund by the utility without 
interest to the party or parties entitled thereto. The total amount so 
refunded shall not exceed the amount advanced. Refunds will be made 
under the following method: 

Proportionate Cost Method: 
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For each service connection directly connected to the extension, exclusive of that of any 
customer formerly served at the same location, the utility will refund within 180 days 
after the date of first service to a bona fide customer that portion of the total amount of 
the advance which is determined from the ratio of the allocated capacity of the sewer 
facilities acquired to the total allocated capacity of the sewer facilities for which the cost 
was advanced. No refunds will be made after a period of 5 years from the date of 
completion of the main extension. 

(NCUC Docket No. S-100, Sub 1, 8/23/67; NCUC Docket No. W-100, Sub 6, 4/18/88.) 
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